Mede-inge­diende schrif­te­lijke vragen over Orange the World 2020 in Nederland


Indiendatum: mei 2020

Sinds een aantal jaren doet Nederland mee met de campagne van Orange the World, gecoördineerd door een samenwerkingsverband van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland. Met deze wereldwijde campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Dit jaar hopen deze organisaties met de campagne nog meer aandacht te genereren voor het thema geweld tegen vrouwen, dat door de coronacrisis actueler is dan ooit. Van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens) vinden de ‘16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen' plaats. In 2019 was dit een daverend succes, door de deelname van vele lokale en regionale overheden. De boodschap dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is werd in alle delen van Nederland uitgedragen, van Delfzijl tot Middelburg en van Den Helder tot Maastricht. Duizenden mensen verspreid over het land hebben zich ingezet, en nationale en lokale pers besteedden uitgebreid aandacht aan de campagne.

Tot grote teleurstelling van de PvdA, CDA, CU, VVD, D66, GL, SP, PvdD, Forum voor Democratie en 50Plus maakte de Provincie Gelderland vorig jaar geen onderdeel uit van de Orange the World actie in Nederland. Zelfs na de eerder gestelde mondelinge vragen van de PvdA hierover met bijval van vele fracties, ging er geen oranje lichtje branden. Uit zowel de schriftelijke als de mondelinge reactie van de GS kwam naar voren dat:

• De actie niet passend zou zijn bij wat wij doen op het gebied van leefbaarheid en inclusie;

• Er in plaats daarvan een ondersteunende social media actie zou zijn (deze hebben wij toch duidelijk gemist…);

• Er geen toezegging naar voren is gekomen dat in 2020 de Provincie Gelderland wel zou deelnemen aan de Orange the World actie.

Vragen

De PvdA, CDA, CU, VVD, D66, GL, SP, PvdD, FvD en 50Plus zijn van mening dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is, dat deze actie onze steun verdient en passend is binnen het programma leefbaarheid en inclusie.

1. Is GS met ons van mening dat wij mee moeten doen aan Orange the World actie dit jaar?

2. Kan GS ons toezeggen dat wij ieder jaar meedoen aan deze actie van Orange the World?

In 2019 namen meer dan 150 gemeenten en 8 provincies in Nederland deel, door een gebouw, brug, fontein, standbeeld of ander object oranje uit te lichten en/of een evenement of actie te organiseren.

3. Gaat GS ervoor zorgen dat het Provinciehuis oranje opgelicht gaat worden in de genoemde periode?

4. Welke aanvullende stappen gaat GS zetten om de actie van Orange the World te steunen?
Zal dit alleen zijn door het oplichten van het Provinciehuis of tevens door het organiseren van een evenement en/of aandacht hiervoor via (social) media?

Namens de fracties PvdA, CDA, CU, VVD, D66, GL, SP, PvdD, FvD en 50Plus:

Marilyn A-Kum (PvdA)
Arjan Tolkamp (CDA)
Wouter Kamp (CU)
Corrie-Christine van der Woude (VVD)
Karin Visser (D66)
Maïta van der Mark (GL)
Carla Claassen (SP)
Lester van der Pluijm (PvdD)
Armita Taheri (FvD)
Leendert Lodder(50Plus)

Indiendatum: mei 2020
Antwoorddatum: 23 jun. 2020

De PvdA, CDA, CU, VVD, D66, GL, SP, PvdD, FvD en 50Plus zijn van mening dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is, dat deze actie onze steun verdient en passend is binnen het programma leefbaarheid en inclusie.

Vraag 1:
Is GS met ons van mening dat wij mee moeten doen aan Orange the World actie dit jaar?

Antwoord:
We vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig en thuis voelt in Gelderland. Daarom ondersteunen we deze actie en spreken we ons, met u, uit tegen geweld tegen vrouwen.

Vraag 2:
Kan GS ons toezeggen dat wij ieder jaar meedoen aan deze actie van Orange the World?

Antwoord:
We gaan dit doen zolang de wens er is.

Vraag 3:
In 2019 namen meer dan 150 gemeenten en 8 provincies in Nederland deel, door een gebouw, brug, fontein, standbeeld of ander object oranje uit te lichten en/of een evenement of actie te organiseren. Gaat GS ervoor zorgen dat het Provinciehuis oranje opgelicht gaat worden in de genoemde periode?

Antwoord:
Ja, we gaan meedoen aan deze actie en zullen het Huis der Provincie oranje verlichten van 25 november tot 10 december.

Vraag 4:
Welke aanvullende stappen gaat GS zetten om de actie van Orange the World te steunen? Zal dit alleen zijn door het oplichten van het Provinciehuis of tevens door het organiseren van een evenement en/of aandacht hiervoor via (social) media?

Antwoord:
We ondersteunen de actie met berichten op sociale media. We maken van het aansteken van de verlichting een speciaal moment dat ook op sociale media gedeeld zal worden. Daarbij willen we vrouwen attenderen op een of meerdere (online) plekken waar ze hulp kunnen vinden als ze slachtoffer zijn geworden van geweld.

De documenten met vragen en antwoorden zijn ook gepubliceerd op de website van de Provincie Gelderland.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen over Behandeling ontwerpomgevingsverordening

Lees verder

Schriftelijke vragen over Witte vlekken in Apeldoorn door 1e vervoerplan OV concessie IJssel-Vecht

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer