Monde­linge vragen over verhogen van de maximum snelheid als straks "iedereen elek­trisch rijdt"


Indiendatum: jan. 2020

In een artikel over stikstof zegt de gedeputeerde: "De verlaging van de maximum snelheid, daar krijgen we geen spijt van. Het is makkelijk te herstellen, de snelheid kun je zo weer omhoog doen. Als iedereen over 10 jaar electrisch rijdt is er geen enkele reden meer om 100 te rijden." Ik weet wel een heleboel redenen om 100 km te handhaven. Een auto die harder rijdt, ook een electrische, maakt dan meer lawaai en produceert meer fijnstof. Bij 100km/u is de kans op dodelijke ongelukken kleiner.

Als een auto harder rijdt gebruikt deze meer energie en mensen zullen dan grotere afstanden gaan rijden omdat ze in tijd denken en niet in afstand. Er is echter een tekort aan duurzame energie. Hoe denkt de gedeputeerde dat we harder kunnen rijden als er onvoldoende energie is? Wekt hij geen verwachtingen, is zijn opmerking niet onjuist?

Indiendatum: jan. 2020
Antwoorddatum: 15 jan. 2020

Gedeputeerde Van der Wal: "Als iedereen elektrisch rijdt over 10 jaar dan wordt de doelstelling van stikstofreductie gerealiseerd, ook bij hogere snelheden. Dan is er vanuit de ambitie over stikstofuitstoot geen reden meer om de snelheid te handhaven op 100 km/u. Het is alleen een constatering die nog geen gevolgen heeft. Laten we eerst per 1 maart [2020] de stap zetten naar 100km, een ander besluit is niet genomen."

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen over de informatie over risicos bij statenvoorstellen

Lees verder

Schriftelijke vragen over het doden van bokjes in de geitenhouderij

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer