Schrif­te­lijke vragen Vuurwerk afsteken in het broed­seizoen én in en nabij Natu­ra2000-gebieden


samen met 50Plus

Indiendatum: 6 jun. 2023

Het afsteken van vuurwerk heeft een bijzonder verstorende invloed op in het wild levende dieren. Dieren begrijpen niet dat de harde knallen en lichtflitsen tijdelijk zijn en denken dat hun einde nabij is.[1] Uit recent onderzoek blijkt dat vooral vogels veel meer last van vuurwerk hebben dan gedacht.[2] Het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen kan ertoe leiden dat broedvogels hun nesten permanent verlaten en broedsels verloren gaan.[3]
Daarnaast leidt vuurwerk tot lucht-, bodem- en watervervuiling, o.a. vanwege de zware metalen barium, antimoon en strontium die na het afsteken van vuurwerk in de natuur achterblijven.[4]

Voor het afsteken van professioneel vuurwerk moet bij de Omgevingsdienst een melding worden gedaan of een ontbrandingstoestemming worden aangevraagd.[5]
Voorafgaand aan het verlenen van een ontbrandingstoestemming toetst de provincie op grond van het Afwegingskader Vuurwerk of er mogelijke effecten zijn op beschermde diersoorten en op Natura2000-gebieden. Als dat het geval is, wijst de provincie de initiatiefnemer erop dat er waarschijnlijk een ontheffing van de Wnb nodig is.[6]

Voor zover wij kunnen herleiden uit de officiële bekendmakingen, heeft uw college sinds het begin van dit jaar dertien maal een ontbrandingstoestemming verleend voor het afsteken van professioneel vuurwerk.[7] In twaalf gevallen is toestemming verleend voor het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen; in twee gevallen voor het afsteken van vuurwerk in Natura2000-gebied; in één geval voor het afsteken van vuurwerk naast een internationaal beschermd vogelgebied en in vier gevallen op 1 tot 4 km afstand van een Natura2000-gebied. Voor geen van deze gevallen is een Wnb-ontheffingsaanvraag gepubliceerd.
Daarnaast wordt er in de provincie Gelderland professioneel vuurwerk afgestoken zonder ontbrandingstoestemming, zoals aan de Waalkade in Tiel tijdens de Tielse kermis op 27 mei jl., in een Natura2000-gebied.[8] Voor dit evenement is geen ontbrandingstoestemming of melding bekendgemaakt.

50Plus en de Partij voor de Dieren hebben de volgende vragen aan het college:

Vraag 1:
Klopt het dat uw college sinds het begin van dit jaar dertien maal een ontbrandingstoestemming heeft verleend voor het afsteken van professioneel vuurwerk? Of zijn er ontbrandingstoestemmingen verleend die niet zijn te herleiden uit de officiële bekendmakingen?

Antwoord
Vanaf januari 2023 t/m medio juni 2023 zijn er 19 ontbrandingstoestemmingen verstrekt. Deze zijn allen ook opgenomen in de officiële bekendmakingen.

Vraag 2:
Is het juist dat uw college sinds het begin van dit jaar twee maal een ontbrandingstoestemming heeft verleend voor het afsteken van vuurwerk in Natura2000-gebieden, te weten in de Rijntakken en op de Veluwe? Zo ja, heeft het college voor deze gevallen getoetst of er mogelijke effecten waren op deze gebieden en op de beschermde diersoorten die daar leven en waar kunnen wij deze beoordeling vinden?

Antwoord:

Ja dat klopt. Het gaat om de volgende toestemmingen
- de Kanonsdijk in de “Tichelbeekse Waard” te Zutphen. Er is op Wnb aspecten getoetst. Daaruit is voortgekomen dat er geen significante effecten te verwachten zijn aangezien het evenement ná het broedseizoen en vóór de overwintering van vogels plaatsvindt.
- Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Ook hier is op Wnb aspecten getoetst en ook hier waren geen significante effecten te verwachten. Het vuurwerk was kortstondig (enkele minuten), er is gebruik gemaakt van eco-vuurwerk en silent consumentenvuurwerk. Tevens was de afsteeklocatie nabij de A1/N304, daarmee overstemde het geluid van de wegen het geluid van het vuurwerk.

Vraag 3:
Is in de bij vraag 2 genoemde gevallen een ontheffing op de Wnb aangevraagd en verleend? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Nee, omdat er geen significante effecten te verwachten waren was een vergunning op grond van de Wnb niet noodzakelijk.

Vraag 4:
Is het correct dat uw college sinds het begin van dit jaar vier maal een ontbrandingstoestemming heeft verleend voor het afsteken van vuurwerk nabij een Natura2000-gebied en één maal voor het afsteken van vuurwerk naast een internationaal beschermd vogelgebied, namelijk de Vaalwaard? Zo ja, heeft het college voor deze gevallen getoetst of er mogelijke effecten waren op deze gebieden en op de beschermde diersoorten die daar leven en waar kunnen wij deze beoordeling vinden?

Antwoord:
Ja, dat klopt er is vijf maal een ontbrandingstoestemming verleend. Bij alle vijf de toestemmingen is een Wnb toetst uitgevoerd en deze is 3 jaar geldig. De Wnb toetst is te vinden in de ontbrandingstoestemming onder het kopje ‘overige wetgeving’.

Vraag 5:
Is in de bij vraag 4 genoemde gevallen een ontheffing op de Wnb aangevraagd en verleend? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Nee, die zijn niet aangevraagd. Het is de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer om alle benodigde ontheffingen c.q. vergunningen tijdig aan te vragen.

Vraag 6:
Is het juist dat uw college sinds het begin van dit jaar twaalf maal een ontbrandingstoestemming heeft verleend voor het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen? Zo ja, heeft het college voor deze gevallen getoetst of er mogelijke effecten waren op eventueel aanwezige broedvogels en waar kunnen wij deze beoordeling vinden?

Antwoord:
Ja het klopt dat de twaalf ontbrandingstoestemmingen uit de tabel van uw vraag zijn verleend in het broedseizoen. Idem aan vraag 4 zijn voor al deze ontbrandingstoestemmingen een Wnb toetst uitgevoerd en is dit te vinden onder het kopje ‘overige wetgeving’ in de ontbrandingstoestemming zelf.

Vraag 7:
Is in de bij vraag 6 genoemde gevallen een ontheffing op de Wnb aangevraagd en verleend? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Voor een vijftal ontbrandingstoestemmingen bleek uit de Wnb toetst dat een ontheffing niet noodzakelijk was.
In de andere gevallen zijn geen ontheffingen aangevraagd. Het is de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer om alle benodigde ontheffingen c.q. vergunningen tijdig aan te vragen.

Vraag 8:
Is het correct dat voor het afsteken van vuurwerk tijdens de Tielse kermis aan de Waalkade op 27 mei jl. geen ontbrandingstoestemming is verleend en evenmin een natuurtoets is verricht/ontheffing van de Wnb is aangevraagd? Zo ja, kunt u dan aangeven of dit in afwijking is met de correcte procedure en bent u voornemens om alsnog handhavend op te treden en/of met de betrokkenen of de gemeente Tiel hierover in gesprek te gaan?

Antwoord:
Voor deze ontbranding is een melding ontvangen. N.a.v. de melding is getoetst op Wnb aspecten conform het landelijke beleid hierover*. Hieruit is naar voren gekomen dat er geen significante effecten te verwachten zijn.
* Zie bijlage 1: Kennisdocument vuurwerk en wet natuurbescherming.

Vraag 9:
Hoe controleert uw college of er tijdens kermissen en andere evenementen met een door gemeenten verleende evenementenvergunning vuurwerk wordt afgestoken waarvoor een ontbrandingstoestemming en eventueel een ontheffing van de Wnb vereist is?

Antwoord:
De gemeente controleert de door hen afgegeven evenementenvergunning. De taak om de ontbrandingstoestemming c.q. de Wnb aspecten bij een ontbranding te controleren liggen bij ons college. In het algemeen voeren wij controles risicogericht uit door ter plaatste waarnemingen te verrichten.

Vraag 10:
Is uw college voornemens om het toezicht op het (illegaal) afsteken van professioneel vuurwerk aan te scherpen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Het afsteken van illegaal vuurwerk of het afsteken van legaal, professioneel vuurwerk door consumenten zijn verboden activiteiten. Daarmee is de opsporing en handhaving in handen van politie en opsporingsambtenaren (BOA’s)
Het toezicht op het afsteken van vuurwerk door professionals is in onze handen. Wij controleren risicogericht 75% van de ontbrandingstoestemmingen / meldingen. Er is geen aanleiding om dit te intensiveren.

Vraag 11:
Bent u het met 50Plus en de Partij voor de Dieren eens dat het toestaan van vuurwerkevenementen in het broedseizoen en in en nabij Natura2000-gebieden, beschermde vogelgebieden en stiltegebieden niet langer te verdedigen is, gelet op de zorgwekkende toestand van de biodiversiteit en gezien het voorzorgsbeginsel en de zorgplicht die voortvloeit uit de Wnb? En zo ja, bent u bereid om met een voorstel te komen om in de omgevingsverordening een verbod op te nemen op het afsteken van vuurwerk in de genoemde omstandigheden?

Antwoord:
De omgevingsverordening wordt door uw Staten vastgesteld. Als uw Staten in meerderheid vindt dat een verbod op vuurwerk in of nabij een Natura 2000 gebied opportuun is dan wordt dit opgenomen in de omgevingsverordening.

Anton van Straten, 50Plus

Danielle van de Weerd, Partij voor de Dieren


[1] https://www.gld.nl/nieuws/7508...

[2] https://nioo.knaw.nl/nl/nieuws/vuurwerk-zorgt-voor-langdurige-verstoring-van-wilde-vogels

[3] https://www.vogelbescherming.nl/docs/ed1780d7-ea3b-4aa1-94d0-985928fa9deb.pdf

[4] https://www.milieucentraal.nl/...

[5] https://www.gelderseomgevingsd...

[6] https://gelderland.stateninfor...(VTH)_2022_(PS2021-871)

[7] Zie het overzicht in de meegestuurde bijlage.

[8] https://www.kermistiel.nl/prog...

Indiendatum: 6 jun. 2023
Antwoorddatum: 4 jul. 2023

Het afsteken van vuurwerk heeft een bijzonder verstorende invloed op in het wild levende dieren. Dieren begrijpen niet dat de harde knallen en lichtflitsen tijdelijk zijn en denken dat hun einde nabij is.[1] Uit recent onderzoek blijkt dat vooral vogels veel meer last van vuurwerk hebben dan gedacht.[2] Het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen kan ertoe leiden dat broedvogels hun nesten permanent verlaten en broedsels verloren gaan.[3]
Daarnaast leidt vuurwerk tot lucht-, bodem- en watervervuiling, o.a. vanwege de zware metalen barium, antimoon en strontium die na het afsteken van vuurwerk in de natuur achterblijven.[4]

Voor het afsteken van professioneel vuurwerk moet bij de Omgevingsdienst een melding worden gedaan of een ontbrandingstoestemming worden aangevraagd.[5]
Voorafgaand aan het verlenen van een ontbrandingstoestemming toetst de provincie op grond van het Afwegingskader Vuurwerk of er mogelijke effecten zijn op beschermde diersoorten en op Natura2000-gebieden. Als dat het geval is, wijst de provincie de initiatiefnemer erop dat er waarschijnlijk een ontheffing van de Wnb nodig is.[6]

Voor zover wij kunnen herleiden uit de officiële bekendmakingen, heeft uw college sinds het begin van dit jaar dertien maal een ontbrandingstoestemming verleend voor het afsteken van professioneel vuurwerk.[7] In twaalf gevallen is toestemming verleend voor het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen; in twee gevallen voor het afsteken van vuurwerk in Natura2000-gebied; in één geval voor het afsteken van vuurwerk naast een internationaal beschermd vogelgebied en in vier gevallen op 1 tot 4 km afstand van een Natura2000-gebied. Voor geen van deze gevallen is een Wnb-ontheffingsaanvraag gepubliceerd.
Daarnaast wordt er in de provincie Gelderland professioneel vuurwerk afgestoken zonder ontbrandingstoestemming, zoals aan de Waalkade in Tiel tijdens de Tielse kermis op 27 mei jl., in een Natura2000-gebied.[8] Voor dit evenement is geen ontbrandingstoestemming of melding bekendgemaakt.

50Plus en de Partij voor de Dieren hebben de volgende vragen aan het college:

Vraag 1:
Klopt het dat uw college sinds het begin van dit jaar dertien maal een ontbrandingstoestemming heeft verleend voor het afsteken van professioneel vuurwerk? Of zijn er ontbrandingstoestemmingen verleend die niet zijn te herleiden uit de officiële bekendmakingen?

Antwoord
Vanaf januari 2023 t/m medio juni 2023 zijn er 19 ontbrandingstoestemmingen verstrekt. Deze zijn allen ook opgenomen in de officiële bekendmakingen.

Vraag 2:
Is het juist dat uw college sinds het begin van dit jaar twee maal een ontbrandingstoestemming heeft verleend voor het afsteken van vuurwerk in Natura2000-gebieden, te weten in de Rijntakken en op de Veluwe? Zo ja, heeft het college voor deze gevallen getoetst of er mogelijke effecten waren op deze gebieden en op de beschermde diersoorten die daar leven en waar kunnen wij deze beoordeling vinden?

Antwoord:

Ja dat klopt. Het gaat om de volgende toestemmingen
- de Kanonsdijk in de “Tichelbeekse Waard” te Zutphen. Er is op Wnb aspecten getoetst. Daaruit is voortgekomen dat er geen significante effecten te verwachten zijn aangezien het evenement ná het broedseizoen en vóór de overwintering van vogels plaatsvindt.
- Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Ook hier is op Wnb aspecten getoetst en ook hier waren geen significante effecten te verwachten. Het vuurwerk was kortstondig (enkele minuten), er is gebruik gemaakt van eco-vuurwerk en silent consumentenvuurwerk. Tevens was de afsteeklocatie nabij de A1/N304, daarmee overstemde het geluid van de wegen het geluid van het vuurwerk.

Vraag 3:
Is in de bij vraag 2 genoemde gevallen een ontheffing op de Wnb aangevraagd en verleend? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Nee, omdat er geen significante effecten te verwachten waren was een vergunning op grond van de Wnb niet noodzakelijk.

Vraag 4:
Is het correct dat uw college sinds het begin van dit jaar vier maal een ontbrandingstoestemming heeft verleend voor het afsteken van vuurwerk nabij een Natura2000-gebied en één maal voor het afsteken van vuurwerk naast een internationaal beschermd vogelgebied, namelijk de Vaalwaard? Zo ja, heeft het college voor deze gevallen getoetst of er mogelijke effecten waren op deze gebieden en op de beschermde diersoorten die daar leven en waar kunnen wij deze beoordeling vinden?

Antwoord:
Ja, dat klopt er is vijf maal een ontbrandingstoestemming verleend. Bij alle vijf de toestemmingen is een Wnb toetst uitgevoerd en deze is 3 jaar geldig. De Wnb toetst is te vinden in de ontbrandingstoestemming onder het kopje ‘overige wetgeving’.

Vraag 5:
Is in de bij vraag 4 genoemde gevallen een ontheffing op de Wnb aangevraagd en verleend? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Nee, die zijn niet aangevraagd. Het is de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer om alle benodigde ontheffingen c.q. vergunningen tijdig aan te vragen.

Vraag 6:
Is het juist dat uw college sinds het begin van dit jaar twaalf maal een ontbrandingstoestemming heeft verleend voor het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen? Zo ja, heeft het college voor deze gevallen getoetst of er mogelijke effecten waren op eventueel aanwezige broedvogels en waar kunnen wij deze beoordeling vinden?

Antwoord:
Ja het klopt dat de twaalf ontbrandingstoestemmingen uit de tabel van uw vraag zijn verleend in het broedseizoen. Idem aan vraag 4 zijn voor al deze ontbrandingstoestemmingen een Wnb toetst uitgevoerd en is dit te vinden onder het kopje ‘overige wetgeving’ in de ontbrandingstoestemming zelf.

Vraag 7:
Is in de bij vraag 6 genoemde gevallen een ontheffing op de Wnb aangevraagd en verleend? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Voor een vijftal ontbrandingstoestemmingen bleek uit de Wnb toetst dat een ontheffing niet noodzakelijk was.
In de andere gevallen zijn geen ontheffingen aangevraagd. Het is de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer om alle benodigde ontheffingen c.q. vergunningen tijdig aan te vragen.

Vraag 8:
Is het correct dat voor het afsteken van vuurwerk tijdens de Tielse kermis aan de Waalkade op 27 mei jl. geen ontbrandingstoestemming is verleend en evenmin een natuurtoets is verricht/ontheffing van de Wnb is aangevraagd? Zo ja, kunt u dan aangeven of dit in afwijking is met de correcte procedure en bent u voornemens om alsnog handhavend op te treden en/of met de betrokkenen of de gemeente Tiel hierover in gesprek te gaan?

Antwoord:
Voor deze ontbranding is een melding ontvangen. N.a.v. de melding is getoetst op Wnb aspecten conform het landelijke beleid hierover*. Hieruit is naar voren gekomen dat er geen significante effecten te verwachten zijn.
* Zie bijlage 1: Kennisdocument vuurwerk en wet natuurbescherming.

Vraag 9:
Hoe controleert uw college of er tijdens kermissen en andere evenementen met een door gemeenten verleende evenementenvergunning vuurwerk wordt afgestoken waarvoor een ontbrandingstoestemming en eventueel een ontheffing van de Wnb vereist is?

Antwoord:
De gemeente controleert de door hen afgegeven evenementenvergunning. De taak om de ontbrandingstoestemming c.q. de Wnb aspecten bij een ontbranding te controleren liggen bij ons college. In het algemeen voeren wij controles risicogericht uit door ter plaatste waarnemingen te verrichten.

Vraag 10:
Is uw college voornemens om het toezicht op het (illegaal) afsteken van professioneel vuurwerk aan te scherpen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Het afsteken van illegaal vuurwerk of het afsteken van legaal, professioneel vuurwerk door consumenten zijn verboden activiteiten. Daarmee is de opsporing en handhaving in handen van politie en opsporingsambtenaren (BOA’s)
Het toezicht op het afsteken van vuurwerk door professionals is in onze handen. Wij controleren risicogericht 75% van de ontbrandingstoestemmingen / meldingen. Er is geen aanleiding om dit te intensiveren.

Vraag 11:
Bent u het met 50Plus en de Partij voor de Dieren eens dat het toestaan van vuurwerkevenementen in het broedseizoen en in en nabij Natura2000-gebieden, beschermde vogelgebieden en stiltegebieden niet langer te verdedigen is, gelet op de zorgwekkende toestand van de biodiversiteit en gezien het voorzorgsbeginsel en de zorgplicht die voortvloeit uit de Wnb? En zo ja, bent u bereid om met een voorstel te komen om in de omgevingsverordening een verbod op te nemen op het afsteken van vuurwerk in de genoemde omstandigheden?

Antwoord:
De omgevingsverordening wordt door uw Staten vastgesteld. Als uw Staten in meerderheid vindt dat een verbod op vuurwerk in of nabij een Natura 2000 gebied opportuun is dan wordt dit opgenomen in de omgevingsverordening.

Anton van Straten, 50Plus

Danielle van de Weerd, Partij voor de Dieren

[1] https://www.gld.nl/nieuws/7508...

[2] https://nioo.knaw.nl/nl/nieuws/vuurwerk-zorgt-voor-langdurige-verstoring-van-wilde-vogels

[3] https://www.vogelbescherming.nl/docs/ed1780d7-ea3b-4aa1-94d0-985928fa9deb.pdf

[4] https://www.milieucentraal.nl/...

[5] https://www.gelderseomgevingsd...

[6] https://gelderland.stateninfor...(VTH)_2022_(PS2021-871)

[7] Zie het overzicht in de meegestuurde bijlage.

[8] https://www.kermistiel.nl/prog...

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Stand van zaken noodopvang Heumen in ecologische verbindingszone

Lees verder

Technische vragen Perspectiefnota 2024

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer