Vragen over actieve open­baar­making van onder­zoeken


Indiendatum: jan. 2013

Woensdag 27 juni 2012 was er in de vergadering van Provinciale Staten een geanimeerd debat over de vraag of een fractie de resultaten van een (vermeend) integriteitsonderzoek openbaar zou moeten maken.

De voorzitter van Provinciale Staten was van mening dat resultaten van onderzoeken die met publieke middelen betaald zijn openbaar moeten worden gemaakt. Op onze vraag of de provincie zelf ook actief onderzoeken openbaar
zou maken zegde de gedeputeerde het volgende toe :

"GS zeggen toe om in de mededelingenbrief mee te delen of onderzoeken van de provincie nog actiever openbaar gemaakt kunnen worden zonder dat Statenleden daar iedere keer zelf actief om moeten vragen."

Bij de begrotingsbehandeling kwam de reactie :

“Ons college zal blijvend onderzoeken op welke wijze rapporten op een nog actievere manier openbaar gemaakt kunnen worden richting Statenleden anders dan nu al via de gebruikelijke kanalen als SIS gebeurd.


1. Wat wordt hiermee bedoeld? Zullen onderzoeken als ze uitgevoerd zijn op de website van de provincie openbaar worden gemaakt?


2. Welke onderzoeken heeft de provincie in 2012 uitgevoerd of laten uitvoeren en door wie, en welke juridische adviezen zijn gevraagd, die nog niet openbaar zijn gemaakt?


Een voorbeeld. Woensdag staat op de agenda van de commissie LCJ een voorstel voor een financië- le bijdrage aan het wildraster bij Epe. In juli 2011 heeft de provincie op verzoek van de gemeente Epe nog een aanwijzing gegeven om wilde zwijnen binnen de bebouwde kom met hagel af te kunnen schieten.(Onze fractie heeft daartegen bezwaar gemaakt.) De provincie heeft nadien het Nederlands Forensisch Instituut vragen gesteld over de wondballistiek en het omgevingsgevaar van de middelen die met de aanwijzing werden toegestaan. Het rapport daarover (uit december 2011) zou het voorstel om een raster aan te leggen kunnen onderbouwen, maar is nu niet beschikbaar.

3. Kan het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut over afschot van wilde zwijnen binnen de bebouwde kom openbaar worden gemaakt?


Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

Indiendatum: jan. 2013
Antwoorddatum: 23 apr. 2013

Woensdag 27 juni 2012 was er in de vergadering van Provinciale Staten een geanimeerd debat over de vraag of een fractie de resultaten van een (vermeend) integriteitsonderzoek openbaar zou moeten maken.

De voorzitter van Provinciale Staten was van mening dat resultaten van onderzoeken die met publieke middelen betaald zijn openbaar moeten worden gemaakt. Op onze vraag of de provincie zelf ook actief onderzoeken openbaar zou maken zegde de gedeputeerde het volgende toe :

"GS zeggen toe om in de mededelingenbrief mee te delen of onderzoeken van de provincie nog actiever openbaar gemaakt kunnen worden zonder dat Statenleden daar iedere keer zelf actief om moeten vragen."

Bij de begrotingsbehandeling kwam de reactie:

"Ons college zal blijven onderzoeken op welke wijze rapporten op een nog actievere manier openbaar gemaakt kunnen worden richting Statenleden anders dan nu al via de gebruikelijke kanalen als SIS gebeurd."


Vraag 1:
Wat wordt hiermee bedoeld? Zullen onderzoeken als ze uitgevoerd zijn op de website van de provincie openbaar worden gemaakt?

Antwoord:
Onderzoeken worden, na vaststelling door het college van Gedeputeerde Staten, via het Staten Informatie Systeem (http://sis.prv.gelderland.nl) of via de provinciale site (www.gelderland.nl) openbaar gemaakt. Daarnaast worden onderzoeken, bijvoorbeeld voor wat betreft de rondwegen, gepubliceerd op projectsites die onderdeel zijn van de provinciale site (www.gelderland.nl).


Vraag 2:

Welke onderzoeken heeft de provincie in 2012 uitgevoerd of laten uitvoeren en door wie, en welke juridische adviezen zijn gevraagd, die nog niet openbaar zijn gemaakt?

Antwoord:
Wij hebben de afdelingen gevraagd een inventarisatie te maken van alle uitgevoerde onderzoeken in 2012. De samengevoegde inventarisatie ligt ter inzage bij de griffie. U kunt een afspraak maken met de griffie om de inventarisatie in te zien.
De juridische adviezen zijn uitgesloten: deze bevatten persoonlijke beleidsopvattingen van de advocaat en worden in principe niet openbaar gemaakt.


Inleiding van de vragensteller bij vraag 3:
Een voorbeeld. Woensdag staat op de agenda van de Commissie LCJ een voorstel voor een financiële bijdrage aan het wildraster bij Epe. In juli 2011 heeft de provincie op verzoek van de gemeente Epe nog een aanwijzing gegeven om wilde zwijnen binnen de bebouwde kom met hagel af te kunnen schieten. (Onze fractie heeft daartegen bezwaar gemaakt.³) De provincie heeft nadien het Nederlands Forensisch Instituut vragen gesteld over de wondballistiek en het omgevingsgevaar van de middelen die met de aanwijzing werden toegestaan. Het rapport daarover (uit december 2011) zou het voorstel om een raster aan te leggen kunnen onderbouwen, maar is nu niet beschikbaar.

Vraag 3 :
Kan het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut over afschot van wilde zwijnen binnen de bebouwde kom openbaar worden gemaakt ?

Antwoord:
Ja, het rapport van het NFI zal in week 17 beschikbaar worden gesteld op SIS.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

Interessant voor jou

Vragen over sponsoring van beroepsverenigingen voor ambtenaren

Lees verder

Vragen over Het linken naar informatie op de provinciale website.

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer