Elke nacht 'Nacht van de Nacht' rond het provin­ciehuis?


Minder licht draagt bij aan ener­gie­be­sparing en dieren­welzijn

25 november 2021

Op verzoek van de Partij voor de Dieren gaat de provincie onderzoeken of verlichting in en rond het provinciehuis elke nacht zoveel mogelijk uitgeschakeld kan zijn. Naar aanleiding van de 'Nacht van de Nacht' op 30 oktober vroegen wij hoe de provincie zich inzet voor minder verlichting in de provincie en op het provinciehuis.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties waar aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van lichtvervuiling. Verschillende gemeenten, winkels en bedrijven doven die nacht hun licht. De provincie Gelderland hield dit jaar ook de lichten op het provinciehuis uit. De Partij voor de Dieren wilde weten of dit wellicht de standaard kan worden in plaats van de uitzondering. De provincie geeft aan hier tot toe bereid te zijn.

De Partij voor de Dieren zet zich in voor een duurzaam energiebeleid door juist krachtig in te zetten op energiebesparing. Minder verlichting draagt bij aan energiebesparing wat leidt tot minder CO2-uitstoot. Daarnaast gaat het lichtvervuiling tegen wat in het belang is van wilde dieren. Zo verstoort lichtvervuiling ‘s nachts de oriëntatie van vogels en beïnvloedt het hun voortplantingssucces op een negatieve manier. Minder verlichting heeft daarom grote positieve effecten op het klimaat, natuur en dieren.

Wij zijn blij dat het licht uitgaat!