PvdD zet zich in voor betaalbare woningen


Provincie belooft zelf­be­wo­nings­plicht te onder­zoeken

20 december 2021

De Partij voor de Dieren heeft de toezegging gekregen dat de provincie zal kijken naar een zelfbewoningsplicht en het nieuwe wetvoorstel om 30% van de woningen via een voorrangsregeling aan de eigen inwoners van een gemeente toe te kennen. In de laatste Statenvergadering van 2021 maakte de Partij voor de Dierenfractie zich hard voor het langdurig waarborgen van betaalbare woningen in Gelderland. Belangrijk, aangezien Nederland in de grootste wooncrisis verkeert sinds de Tweede Wereldoorlog en starters nauwelijks kans maken om de woningmarkt te betreden.

Via beide regelingen zou het opkopen van betaalbare huizen door speculanten of beleggers kunnen worden tegen gegaan. Een zelfbewoningsplicht houdt namelijk in dat de koper van een huis verplicht is om deze woning zelf te bewonen in plaats van om geld mee te verdienen. Het plan voor een voorrangsregeling is recent opgesteld door Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Ze stelt voor dat eigen inwoners van een bepaalde gemeente voorrang krijgen op nieuwbouwprojecten tot 335.000 euro. Maximaal 30% van de woningen mag via deze regeling worden toegewezen.

De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat de provincie haar verantwoordelijkheid neemt door in gesprek te gaan met Gelderse gemeenten om te onderzoeken hoe excessen op de woningmarkt kunnen worden tegen gegaan. Wij zijn daarom blij met deze toezegging!

Gerelateerd nieuws

Elke nacht 'Nacht van de Nacht' rond het provinciehuis?

Op verzoek van de Partij voor de Dieren gaat de provincie onderzoeken of verlichting in en rond het provinciehuis elke nacht ...

Lees verder

Keep It Clean!

Het voorstel dat de Partij voor de Dieren tijdens de laatste vergadering van 2021 indiende om biomassa tot en met 2030 af te ...

Lees verder