Gelderse kunst­col­lectie beter onder de aandacht door PvdD


22 januari 2024

De provincie Gelderland gaat meer doen om de kunstcollectie van het provinciehuis toegankelijk te maken voor publiek. Dit naar aanleiding van het agendaverzoek van de Partij voor de Dieren. In januari gaf fractievoorzitter Lester van der Pluijm een rondleiding langs de collectie. De Gelderlander schreef er onderstaand artikel over.

---

1,5 miljoen aan kunst en niemand die het ziet

Arnhem, 22 januari - De provincie Gelderland blijkt een conservator te hebben. En 2600 kunstwerken. Een echte Escher en tal van schilderijen die eigenlijk alleen ambtenaren zien. Statenleden verbazen zich: wat doen we ermee?

Ruim 6000 euro per stuk was het prijskaartje. Twee kunstwerken van Lieven Hendriks hangen op de werkkamer van een paar ambtenaren hoog in het provinciegebouw. Een roze vlak en een geel vlak die niet strak getrokken lijken te zijn. Maar de vouwen in het werk blijken getekend. „Ik had ze tot nu toe nog niet als bijzonder ervaren", vertelt een van de ambtenaren die ze dagelijks ziet. Doet het hem wat, de kunst aan de muur? Een schamper lachje en pretoogies volgen. Even later volgt het antwoord: „Er hangen hier een stuk mindere werken hoor." Statenleden verbaasden zich-deze week bij een rondleiding over deze Gelderse kunstschatten. En stelden zich de vraag: wat moeten we hier eigenlijk mee? Honderden kunstwerken hangen er aan de muren van het provinciehuis. Vorige week kregen Statenleden op verzoek van de Partij voor de Dieren een rondleiding langs de kunstschatten. In de afgelopen tientallen jaren zijn vele schilderijen, foto's of beeldhouwwerken aangekocht door de provincie Gelderland. „Jaarlijks hebben we 20.000 tot 30.000 euro te besteden voor werken van Gelderse kunstenaars of werken die iets met Gelderland te maken hebben", vertelt Gabrielle de Nijs Bik, die de titel conservator mag dragen. Het doel van al die aankopen is helder: de Gelderse kunstwereld ondersteunen.

Woedend over aankoop
De twee gekleurde werken waren in 2015 veelbesproken, vertelt De Nijs Bik. PVV'er Alexander Kops, destijds Statenlid, was woedend over de aanschaf. 6300 euro. Is dit de rol van de provincie, vroeg hij zich af. Maar bij een speciale rondleiding van Statenleden is het niet de bedoeling dat de Statenleden zich gaan bemoeien met wat Kops destijds een 'elitair speeltje' noemde. „We gaan het niet hebben over de kerntaken*, beklemtoont Lester van der Pluijm (PvdD) die de rol van reisleider op zich neemt. De toer begint in de kelder van de provincie. Daar sijpelt water binnen door de hoge waterstanden, maar het kunstdepot is nog droog. Gelukkig maar, want de werken vertegenwoordigen samen een waarde van 1.5 miljoen. Maar dat is de verzekerde waarde", vertelt De Nijs Bik. „De marktwaarde ligt een stuk lager." Enkele jaren geleden verkocht de provincie voor het eerst een deel van de werken. Het leverde slecht enkele duizenden euro's op. ,,Maar als we onze Escher verkopen, levert dat wel meer op natuurlijk."

Kunst boven bureaus
De Gelderse politici - de meeste aanwezigen zijn van de linkerflank - zien veel werken voor het eerst. Door de jaren heen zijn veel land-schappen gekocht, maar ook moderne werken die soms permanent zijn aangebracht op muren van het provinciehuis. Soms ook op plekken waar heel weinig mensen komen. Helemaal boven in een trappenhuis mocht een kunstenaar bij-voorbeeld een werk maken op een witte muur. Op het eerste gezicht zijn slechts drie zwarte stippen te zien. Wie langer kijkt, ziet meer nuance en kleur. een klein bordje verraadt de status van her werk. „Een mooie plek voor ambtenaren om even tot zichzelf te komen", zegt een van de Statenleden. Het meest genieten de Gelderse Statenleden van een levensgroot werk van Willem den Ouden dat wel besteld is door de provincie, maar nooit officieel door de provincie aangeschaft. Den Ouden moest de gedeputeerden van destijds portretteren en wilde daarvoor regelmatig langskomen bij de vergaderingen. Toen hem de toegang na enkele vergaderingen werd ontzegd, besloot hij een werk te maken vol spot. Gedeputeerden kregen een logo van hun partij in hun gezicht dat daardoor meer leek op een: apenkop dan een mensenhoofd. Het werk werd afgewezen door de bestuurders, wel aangekocht door kunsthandelaren. Gedeputeerde Hans Esmeijer haalde het uiteindelijk wel naar het provinciehuis. Dit moest getoond vond hij. Episch", klinkt het bij de Statenleden. Moet dit werk niet een veel prominentere plek krijgen, vragen ze zich af. En wie zou er een schilderij van het huidige college van gedeputeerden willen maken? „Misschien moeten we een schilderij van de 55 Statenleden laten maken", oppert iemand.

Na de rondleiding zijn de meeste Statenleden onder de indruk. Maar ook een beetje in ver-warring. Want, wat moeten we met al deze kunstschatten? Conservator Gabrielle de Nijs Bik vraagt de politici vooral ambassadeur te zin van de kunst. Mer ideeën te komen om de kunst nog beter zichtbaar te maken voor de Gelderse inwoners.

Estafette
Een van de ideeën waar op her provinciehuis al over nagedacht wordt is het in bruikleen geven van schilderijen aan inwoners, als een soort estafette. Opvallend genoeg is dat iets dat PVVer Kops al in 2015 suggereerde. „De inwoners hebben er nota bene voor betaald", zei hij toen. Voorlopig hangen ze vooral aan de wanden van werkende ambtenaren. ,,Maar die verdienen dat ook wel", zegt Charlotte de Roo van Groenlinks. „Die hebben het regelmatig al moeilijk genoeg."

Bron: De Gelderlander (geprinte editie), 22 januari 2024

Gerelateerd nieuws

Danielle van de Weerd terug van verlof en weer Statenlid

Danielle van de Weerd is na haar ziekteverlof weer terug als Statenlid! Na een periode van rust en herstel staat zij te sprin...

Lees verder

De Tata Steel van de Veluwe: Papierfabriek Parenco, grootvervuiler in Gelderland

Ruim 3400 burgers willen dat de Renkumse papierfabriek Parenco stopt met het oppompen van Veluws grondwater om papierpulp te ...

Lees verder