Partij voor de Dieren dient motie in tegen afschieten van knob­bel­zwanen


11 november 2015

Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland is van plan om tot 2020 ieder jaar 400 knobbelzwanen af te laten schieten. De Partij voor de Dierenfractie vindt dat er gekeken moet worden naar alternatieven. Daarom hebben wij tijdens de vergadering van Provinciale Staten een motie ingediend.

De zwanen veroorzaken in de ontheffingsperiode gemiddeld voor 6.000 euro per jaar aan schade volgens het faunabeheerplan. Het gaat vooral om schade in de nabijheid van de grote rivieren en de randmeren langs de Veluwe. De knobbelzwaan is in Nederland een beschermde diersoort.

De Gelderse Partij voor de Dieren heeft een motie ingediend met het verzoek om een alternatief te bedenken voor het afschieten van de sierlijke monogame watervogels. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan dompelen van eieren. Er kunnen drones gebruikt worden om de nesten op te sporen. Of laserlicht om de dieren van een perceel te verjagen.

GroenLinks, SP en 50PLUS steunden de motie. Jammergenoeg was dit niet voldoende om de motie aan te nemen. Het is mogelijk om bezwaar in de dienen tegen dit plan. Hiervoor kun je een zienswijze indienen aan de Gedeputeerde Staten van Gelderland, onder vermelding van zaaknummer 2015-012528.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Hogere klimaatambities bij provincie Gelderland dankzij Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren vindt de klimaatdoelstellingen in de beleidsbegroting van de provincie Gelderland niet ambitieus genoeg...

Lees verder

Rapport misstanden varkenshouderij aangeboden

Stichting Varkens in Nood heeft 120 misstanden in de Nederlandse varkenshouderij in kaart gebracht in een rapport. Om hiervoo...

Lees verder