Plant­aardige eiwit­tran­sitie krijgt promi­nente rol in econo­misch beleid Gelderland


29 juni 2016

Plantaardige eiwittransitie wordt onderdeel van het economisch beleid van Gelderland. Het amendement van Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SP en 50PLUS om in 2020 koplopers in duurzame producten te realiseren is aangenomen. Het gaat om bedrijven met duurzame producten als plantaardige eiwitten, energieleverende bouw en energieneutrale mobiliteit.

Vandaag is in de Provinciale staten de beleidskader economie besproken. Hierbij wordt de economie van de toekomst bepaald. Gelderland wil dat deze circulair, innovatief en internationaal wordt. Ook milieu, energie en klimaat zijn hierbij belangrijke onderdelen.

De Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SP, 50PLUS hebben een amendement ingediend. Hierin wordt gesteld dat Gelderland in 2020 koplopers op het gebied van duurzame producten moet hebben. Ook moet er meer ingezet worden op de plantaardige eiwittransitie, door in overleg met onder andere ondernemers, branchevereniging, LTO, GMNF en WUR een integrale aanpak realiseren.

Plantaardige eiwitten zitten in planten die een hoge concentratie eiwitten bevatten zoals bonen, linzen en zeewier. Deze worden worden verwerkt in nieuwe innovatieve producten en gegeten als vleesvervanger. Er is een verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten doordat mensen steeds bewuster omgaan met voedsel en bepaalde levensmiddelen niet meer eten vanwege gezondheidsredenen.

Plantaardige eiwitten leveren vele voordelen op voor natuur, gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Op dit moment zijn Gelderse ondernemers in combinatie met de Universiteit Wageningen internationale koplopers van de plantaardige eiwitindustrie. Voor de provincie is het haar taak om de koploperspositie in deze opkomende industrie te versterken.

Gerelateerd nieuws

Burgerinitiatief tegen hobbyjacht afgeschoten

Eind maart is er een burgerinitiatief bij de provincie Gelderland ingediend. Daarin werd gevraagd om hobbyjacht zoveel mogeli...

Lees verder

Partij voor de Dieren dient stortvloed aan moties in bij plussenbeleid

Vandaag is het Gelders Plussenbeleid besproken in de Provinciale Staten. De Partij voor de Dieren heeft negen moties ingedien...

Lees verder