Schrif­te­lijke vragen Alar­me­rende sterfte onder hazen in Gelderland


Indiendatum: 10 okt. 2024

Met grote bezorgdheid hebben wij kennisgenomen van de explosieve toename van het aantal zieke en dode hazen in Gelderland, met name in de Achterhoek.[1] Het is verontrustend dat veel van de dieren symptomen vertonen die lijken op myxomatose, een ziekte die vermoedelijk is overgewaaid uit Duitsland en die nu voor het eerst op grote schaal hazen treft in Nederland. De ernst van de situatie wordt onderstreept door het feit dat het merendeel van de getroffen dieren de ziekte niet overleeft. Volgens het Dutch Wildlife Health Centre is het in verband met de snelle verspreiding van de ziekte belangrijk dat dode hazen zo snel mogelijk en op juiste wijze uit de natuur worden verwijderd.[2]

In Nederland is de haas op de rode lijst als ‘gevoelig’ aangemerkt.[3] Dit betekent dat de haas in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Om deze reden mag er in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht voorlopig niet meer op hazen worden gejaagd.[4]

De Partij voor de Dieren heeft hierover de volgende vragen:

  1. Wat is het meest recente beeld van de hazenpopulatie in Gelderland? Zijn er afwijkingen geconstateerd als gevolg van de myxomatose-uitbraak?
  2. Wordt er, gelet op de snelle verspreiding van de ziekte, overwogen om de hazenjacht in Gelderland uit voorzorg op te schorten totdat meer duidelijkheid is verkregen over het verloop van deze nieuwe ziekte onder hazen en over de gevolgen ervan voor de staat van instandhouding van de haas en andere dieren? Zo nee, waarom niet?
  3. Welke mogelijkheden heeft de provincie om de hazenjacht op eigen gronden op te schorten vanwege de myxomatose-uitbraak?
  4. In hoeverre vindt u de jacht op hazen in Gelderland überhaupt nog te verantwoorden, wetende dat hazen in hun voortbestaan worden bedreigd?
  5. Wordt de hazenpopulatie in Gelderland de komende tijd extra nauwlettend gemonitord vanwege de myxomatose-uitbraak? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
  6. Heeft de provincie al contact gelegd met het Ministerie van LVVN over de myxomatose-uitbraak in Gelderland? Zo nee, waarom niet?
  7. Heeft de provincie contact met de bevoegde autoriteiten en instanties in Duitsland over de myxomatose-uitbraak? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke adviezen en andere informatie zijn er uit dit contact met Duitsland voortgekomen?
  8. Heeft de Faunabeheereenheid Gelderland een plan of protocol voor de uitbraak van (nieuwe) dodelijke ziekten onder bejaagbare dieren in het wild? Zo ja, kunnen wij dit protocol inzien? Zo nee, waarom niet?
  9. Welk protocol volgt de Faunabeheereenheid Gelderland voor het verwijderen van dode hazen uit de natuur en is er voldoende capaciteit om dode hazen zo snel mogelijk uit de natuur te verwijderen?
  10. Welke voorzorgsmaatregelen worden er door de provincie en/of de Faunabeheereenheid voorbereid met het oog op de toenemende regenval in Nederland[5], wetende dat natte omstandigheden het uitbreken van parasitaire infecties onder dieren in het wild bevorderen?[6]
  11. Bent u het met ons eens dat het van belang is om de inwoners van Gelderland zo snel mogelijk voor te lichten over de myxomatose-uitbraak, met name over het belang om honden aangelijnd te houden en aangetroffen dode hazen te melden, niet aan te raken en niet te begraven? Zo ja, wanneer kunnen wij voorlichting vanuit de provincie verwachten?
  12. Kunt u deze vragen gelet op de urgentie van de situatie zo snel mogelijk beantwoorden?


[1] https://www.gelderlander.nl/wi...

[2] https://dwhc.nl/2024/09/verhoo...

[3] https://www.zoogdiervereniging...

[4] https://www.rijksoverheid.nl/a...

[5] https://www.clo.nl/indicatoren...

[6] https://www.bij12.nl/onderwerp...

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Intrekken van natuurvergunningen in de vleeseendensector

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer