Schrif­te­lijke vragen over provin­ciale stimu­lering van insec­ten­sector


Indiendatum: 2 apr. 2025

Inleiding 

In het kader van de circulaire economie begon de provincie met het financieren van het Kenniscentrum Insectenkweek in regio Foodvalley, met als doel de opschaling van insectenkweek als alternatieve eiwitbron. In de Uitvoeringsagenda Circulaire Economie 2025-2027 staat te lezen dat ze hiermee door gaat: “We ontwikkelen de insectensector verder door, omdat insecten organische reststromen kunnen verwerken en duurzame eiwitten produceren.”1 

Naar aanleiding van een artikel in Trouw, "Ook larven kunnen pijn ervaren, waarschuwt Wakker Dier" (7 maart 2025)2, willen wij uw aandacht vragen voor het welzijn van insecten. Het artikel wijst op wetenschappelijk bewijs dat insecten, waaronder larven, waarschijnlijk pijn en stress kunnen ervaren. Volgens Wakker Dier is het onverantwoord om de grootschalige productie van insecten verder uit te breiden zonder duidelijke wetgeving die hun welzijn waarborgt. Zij roepen daarom de minister op om een moratorium in te stellen op de verdere uitbreiding van de insectenkweekindustrie totdat concrete, op wetenschappelijk bewijs gebaseerde maatregelen zijn getroffen voor dierenwelzijn.  

Wij maken ons hier zorgen over en stellen daarom de volgende vragen.  

 

Vragen 

  1. Is het college bekend met het artikel van Trouw en de waarschuwing van Wakker Dier over insectenwelzijn? Heeft het u nieuwe inzichten opgeleverd, zo ja, welke?  

  1. Erkent het college dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat insecten pijn en stress kunnen ervaren? 

  1. Heeft de provincie in besluitvorming rond insectenkwekerij, zoals de financiering van het Kenniscentrum Insectenkweek, expliciet aandacht besteed aan dierenwelzijn? Zo ja, welke afwegingen zijn hierbij gemaakt? Zo nee, waarom niet? 

  1. Zijn er in de subsidievoorwaarden of samenwerkingsafspraken met het kenniscentrum eisen gesteld aan dierenwelzijn en ethische kweekmethoden? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet? 

  1. Hoe verhoudt de steun aan insectenkweek zich tot het streven van de provincie naar een diervriendelijke en duurzame voedseltransitie? 

  1. Hoe gaat de provincie ervoor zorgen dat Gelderland geen koploper wordt in een sector die dierenleed veroorzaakt, maar juist inzet op een écht diervriendelijke voedseltransitie? 

  1. Welke stappen wil het college nemen om ervoor te zorgen dat het welzijn van insecten expliciet wordt meegenomen in het provinciale beleid rondom alternatieve eiwitten en voedseltransitie? 

  1. Is het college bereid om in de Agrifood nota, die eraan komt, aandacht te besteden aan deze sector en haar dierenwelzijnsproblemen? 

  1. Bent u bereid te stoppen met stimulerend beleid aangaande insectenkwekerij, in ieder geval tot eventueel zou zijn bewezen dat deze sector het welzijn van insecten niet schaadt? 

 

Danielle van de Weerd, Partij voor de Dieren 
Lester van der Pluijm, Partij voor de Dieren