Schrif­te­lijke vragen Stop bestrijding Sint Jacobs­kruis­kruid als invasieve exoot


Indiendatum: 1 jan. 2025

In antwoord op onze schriftelijke vragen van 2 september 2024 heeft uw college bevestigd dat Sint Jacobskruiskruid geen invasieve exoot is, maar een inheemse plant die zeer waardevol is voor de biodiversiteit. Harde cijfers over het aantal paarden en koeien dat is overleden aan het eten van Sint Jacobskruiskruid zijn er niet, maar om de ‘veterinaire risico’s’ te beperken wil de provincie de verspreiding van de plant tegengaan via bermbeheer.

In de zojuist uitgebrachte Uitvoeringsagenda Biodiversiteit lezen wij echter dat Sint Jacobskruiskruid toch onder het kopje Invasieve exoten wordt vermeld. Ook lezen we dat de provincie de plant actief gaat bestrijden.

De Partij voor de Dieren heeft hierover de volgende vragen:

1. Is Sint Jacobskruiskruid inmiddels een invasieve exoot? Zo nee, waarom wordt de plant dan vermeld onder het kopje Invasieve exoten op pagina 21 van de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit?

2. Indien het om een vergissing gaat, gaat u deze vergissing rechtzetten en de vermelding van Sint Jacobskruiskruid onder het kopje Invasieve exoten ongedaan maken?

3. Indien het niet om een vergissing gaat, kunnen wij dan concluderen dat u het niet zo nauw neemt met de wet, aangezien u in de wet vastgelegde kwalificaties eigenstandig oprekt?

4. Wat bedoelt u met “actieve bestrijding” van Sint Jacobskruiskruid? Heeft u behalve bermbeheer nog andere plannen om de verspreiding van de plant tegengaan, zoals het spuiten met bestrijdingsmiddelen?

Indiendatum: 1 jan. 2025
Antwoorddatum: 4 feb. 2025

Beantwoording schriftelijke Statenvragen Statenlid Danielle de Weerd van Partij voor de Dieren over Stop bestrijding van Sint Jacobskruiskruid als invasieve exoot 

Ingevolge het bepaalde in artikel 39 van het Reglement van Orde Provinciale Staten van Gelderland doen wij u hieronder het antwoord van ons college op de vragen van Danielle de Weerd toekomen.

Inleiding van de vragensteller: 

In antwoord op onze schriftelijke vragen van 2 september 2024heeft uw college bevestigd dat Sint Jacobskruiskruid geen invasieve exoot is , maar een inheemse plantdie zeer waardevol is voor de biodiversiteit. Harde cijfers over het aantal paarden en koeien dat is overleden aan het eten van Sint Jacobskruiskruid zijn er niet , maar om de ‘veterinaire risico’s’ te beperken wil de provincie de verspreiding van de plant tegengaan via bermbeheer. In de zojuist uitgebrachte Uitvoeringsagenda Biodiversiteitlezen wij echter dat Sint Jacobskruiskruid toch onder het kopje Invasieve exoten wordt vermeld. Ook lezen we dat de provincie de plant actief gaat bestrijden. De Partij voor de Dieren heeft hierover de volgende vragen: 

Vraag 1: Is Sint Jacobskruiskruid inmiddels een invasieve exoot? Zo nee , waarom wordt de plant dan vermeld onder het kopje Invasieve exoten op pagina 21 van de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit? 

Antwoord: Sint Jacobskruiskruid is geen invasieve exoot. De vermelding onder het kopje Invasieve exoten op pagina 21 van de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit berust op een vergissing. In plaats van Jacobskruiskruid had hier Aziatische hoornaar moeten staan.

Vraag 2: Indien het om een vergissing gaat , gaat u deze vergissing rechtzetten en de vermelding van Sint Jacobskruiskruid onder het kopje Invasieve exoten ongedaan maken? 

Antwoord: De tekst van het Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit is inmiddels gecorrigeerd. De aangepaste versie staat nu ook op internet en het is deze versie die naar stakeholders zoals gemeenten zal worden toegezonden. 

Vraag 3: Indien het niet om een vergissing gaat , kunnen wij dan concluderen dat u het niet zo nauw neemt met de wet , aangezien u in de wet vastgelegde kwalificaties eigenstandig oprekt?

Antwoord: Zoals in het antwoord op vraag 1 is aangegeven gaat het hier om een vergissing. 

Vraag 4: Wat bedoelt u met “actieve bestrijding” van Sint Jacobskruiskruid? Heeft u behalve bermbeheer nog andere plannen om de verspreiding van de plant tegengaan , zoals het spuiten met bestrijdingsmiddelen? 

Antwoord: De actieve bestrijding slaat dus op de Aziatische hoornaar , waarvan de nesten worden opgespoord en verwijderd. De aanpak van Sint Jacobskruiskruid richt zich zoals elders in de tekst van het Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit is aangegeven op het bermbeheer. Met interne richtlijnen voor het beheer geven wij invulling aan de eerdere toezegging 34T130. 

Gedeputeerde Staten van Gelderland 

Henri Lenferink - Commissaris van de Koning

Johan Osinga - Secretaris

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Jacht in Gelderland in strijd met natuurbeschermingsregels

Lees verder

Technische vragen Stand van zaken revisievergunning Parenco

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer